élősködő atka kutatás

A Kaliforniai Tudományos Akadémia legújabb tanulmánya szerint ún. "arc atkák" (face mites) - valójában apró pókok - élnek az emberi szőrben.

élősködő atka kutatás

Elektronmikroszkópos felvétel

Élőhelyük az emberi fül, szemöldök, szempilla valamint egyéb szőrszálak, beleértve a mellbimbók környékét és a nemi szerveket is. Táplálékukat bőrsejtek és az emberi testből kiváló olajok alkotják.
A legtöbb ember számára az atkák ártalmatlanok, néhány esetben azonban összefüggésbe hozhatóak különböző bőr- és szem rendellenességekkel (pl. szemhéjgyulladás).

A tudósok az atkák két faját különböztették meg: Demodex- folliculorum és Demodex- brevis, melyek nem állnak szoros rokonságban egymással. Összehasonlításuk során kiderült, hogy a D. brevis valamivel rövidebb és kerekebb, élettartama során többnyire egy-egy szőrtüsző faggyúmirigye mélyen fészkel.

élősködő atka kutatás

D. folliculorum

élősködő atka kutatás

D. brevis

A tanulmány szerzői 70 alanyt vizsgáltak a világ minden tájáról és valamennyiük hordozója volt valamely atka fajnak. Az atkák mitokondriális DNS-ének vizsgálata során a tudósok felfedezték, hogy a különböző emberi populációk különböző genetikai jellemzőkkel rendelkező atkákat hordoznak. A tanulmány kimutatta, hogy az Egyesült Államokban élő afro-amerikaiakból egyesek a mai napig hordozzák az Afrikára jellemző genetikai állománnyal rendelkező atkákat.

 Dr. Michelle Trautwein, Akadémia kurátora így nyilatkozott: "Az atkák nem csak élősködők, hanem mesemondók is lehetnek. Akár még az ókori történelemről is mesélhetnek nekünk. Az arcunkon hordozott atkák típusából következtetni lehet arra, hogy őseink mely kontinensről származtak.”

Úgy tűnik tehát, hogy az atkák és hordozóik „sorsa” összekapcsolódik. A kutatók szerint úgy tűnik, hogy az alanyok elsősorban családtagjaikkal osszák meg az atkákat, így valószínű, hogy csak nagyon szoros testi érintkezéssel lehet őket továbbítani.

forrás