múmia kihalt oroszlán klónozás

Két barlangi oroszlánkölyök maradványait találták meg Szibériában „stílszerűen” egy barlang mélyén. A kölykök - becenevük Uyan és Dina – kb. egy-két hetes korukban pusztultak el, mintegy 12.000 évvel ezelőtt a pleisztocén végén, az utolsó jégkorszak idején.

Dr. Albert Protopopov a Yakutian Tudományos Akadémia munkatársa nyilatkozta: „A legépebb állapotban megmaradt barlangi oroszlán lelet, amit valaha találtak. Kompletten maradt meg a szőrzet, a fülek, a lágy szövetek és még a bajusz is." Hozzátette még azt is, hogy, valószínűleg úgy pusztultak el, hogy anyjuk elhagyta őket, mikor vadászatra indult, és ezalatt egy földcsuszamlás temette be a barlang száját.

múmia kihalt oroszlán klónozás
A barlangi oroszlán egyik alfaja a mai „modern” oroszlán Panthera Leo, és van némi bizonyíték arra, hogy a történelem előtti emberek vadászták is e fajt. A fosszíliák azt sugallják, hogy a barlangi oroszlán csak kevéssel nagyobb, mint a mai oroszlánok.

múmia kihalt oroszlán klónozás

A barlangi oroszlán mérete (középen) via Pinterest

A faj kihalásának oka máig nem ismert, de a tudósok úgy vélik, hogy a két kölykön végzett kutatások közelebb vihetnek erre is megadhatják a választ. A faj táplálkozási szokásaira is lehet következtetni, ha sikerül anyatejmaradványokat kivonni a kölykök gyomrából.

múmia kihalt oroszlán klónozás
Dr. Protopopov a távlati fejtegetésekre úgy nyilatkozott, hogy „idő előtti” a klónozás lehetőségéről beszélni, egyelőre a faj genetikai jellemzőinek feltárására kíván koncentrálni.

múmia kihalt oroszlán klónozás

forrás, forrás