Az oroszok megelégelték, hogy csak képzelegjenek a Marsról!

Az Orosz Tudományos Akadémia szakértői főemlősök fejlesztésébe fogtak, hogy a vörös bolygó elérése ne csak örökös vágyálom legyen csupán. Az orosz tudósok azt remélik, hogy az állatok szerepe kulcsfontosságú lesz majd a későbbi, emberi kolóniák létrehozásához vezető úton.
mars űrkutatás orosz majom

A képzés alanyaként négy rhesus makákót választottak ki egy új tanulmány alapján, kognitív képességeikre és gyors tanulási készségükre alapozva.

mars űrkutatás orosz majom

Az Inessa Kozlovskaya által vezetett csapat edzi jelenleg a majmokat minden egyes nap arra, hogy botkormányt alkalmazzanak.

mars űrkutatás orosz majom

Minden sikeres feladat jutalma egy korty gyümölcslé.


Ezen feladat elsajátítását követően egyszerű matematikai feladatokat és rejtvényeket oldanak majd meg a főemlősök. A képzés lényegi célja a napi menetrend szerinti, önálló feladatmegoldás lesz, amelyet a tudósok reményei szerint 2017. évben érhetnek majd el.

A makákók áltagos élettartama körülbelül 25 év, amely elegendő időt biztosít majd számukra a hat hónapos űrutazás túlélésére. A szakértők nyilatkozataiból nem derült ki, hogy terveznek-e a főemlősök számára visszautat.

mars űrkutatás orosz majom

A főemlősök általi rakétatesztelés nem újkeletű a modern tudomány történetében. Először 1948-ban alkalmaztak csimpánzt egy amerikai katonai V-2 rakéta fedélzetén. A sorozatos kísérletek közül először egy Yorick nevű majom élte túl a rajta végrehajtott kísérletet, miután 50 mérföld magasságba lőtték fel.

mars űrkutatás orosz majom
Ham, más néven Astrochimp (Asztro-Csimpánz) 1961. januárjában indult az űrbe, az Amerika űrprogram részvevőjeként. 16 perces és 39 másodperces repülése alatt feladatokat hajtott végre, miközben rögzítették életjeleit, végül az őt szállító rakéta az Atlanti-óceánba csobbant.

forrás

Tovább

Újabb kihalt faj múmiái kerültek elő!

múmia kihalt oroszlán klónozás

Két barlangi oroszlánkölyök maradványait találták meg Szibériában „stílszerűen” egy barlang mélyén. A kölykök - becenevük Uyan és Dina – kb. egy-két hetes korukban pusztultak el, mintegy 12.000 évvel ezelőtt a pleisztocén végén, az utolsó jégkorszak idején.

Dr. Albert Protopopov a Yakutian Tudományos Akadémia munkatársa nyilatkozta: „A legépebb állapotban megmaradt barlangi oroszlán lelet, amit valaha találtak. Kompletten maradt meg a szőrzet, a fülek, a lágy szövetek és még a bajusz is." Hozzátette még azt is, hogy, valószínűleg úgy pusztultak el, hogy anyjuk elhagyta őket, mikor vadászatra indult, és ezalatt egy földcsuszamlás temette be a barlang száját.

múmia kihalt oroszlán klónozás
A barlangi oroszlán egyik alfaja a mai „modern” oroszlán Panthera Leo, és van némi bizonyíték arra, hogy a történelem előtti emberek vadászták is e fajt. A fosszíliák azt sugallják, hogy a barlangi oroszlán csak kevéssel nagyobb, mint a mai oroszlánok.

múmia kihalt oroszlán klónozás

A barlangi oroszlán mérete (középen) via Pinterest

A faj kihalásának oka máig nem ismert, de a tudósok úgy vélik, hogy a két kölykön végzett kutatások közelebb vihetnek erre is megadhatják a választ. A faj táplálkozási szokásaira is lehet következtetni, ha sikerül anyatejmaradványokat kivonni a kölykök gyomrából.

múmia kihalt oroszlán klónozás
Dr. Protopopov a távlati fejtegetésekre úgy nyilatkozott, hogy „idő előtti” a klónozás lehetőségéről beszélni, egyelőre a faj genetikai jellemzőinek feltárására kíván koncentrálni.

múmia kihalt oroszlán klónozás

forrás, forrás

Tovább

Láthatatlan és az arcodon él, mi az?

élősködő atka kutatás

A Kaliforniai Tudományos Akadémia legújabb tanulmánya szerint ún. "arc atkák" (face mites) - valójában apró pókok - élnek az emberi szőrben.

élősködő atka kutatás

Elektronmikroszkópos felvétel

Élőhelyük az emberi fül, szemöldök, szempilla valamint egyéb szőrszálak, beleértve a mellbimbók környékét és a nemi szerveket is. Táplálékukat bőrsejtek és az emberi testből kiváló olajok alkotják.
A legtöbb ember számára az atkák ártalmatlanok, néhány esetben azonban összefüggésbe hozhatóak különböző bőr- és szem rendellenességekkel (pl. szemhéjgyulladás).

A tudósok az atkák két faját különböztették meg: Demodex- folliculorum és Demodex- brevis, melyek nem állnak szoros rokonságban egymással. Összehasonlításuk során kiderült, hogy a D. brevis valamivel rövidebb és kerekebb, élettartama során többnyire egy-egy szőrtüsző faggyúmirigye mélyen fészkel.

élősködő atka kutatás

D. folliculorum

élősködő atka kutatás

D. brevis

A tanulmány szerzői 70 alanyt vizsgáltak a világ minden tájáról és valamennyiük hordozója volt valamely atka fajnak. Az atkák mitokondriális DNS-ének vizsgálata során a tudósok felfedezték, hogy a különböző emberi populációk különböző genetikai jellemzőkkel rendelkező atkákat hordoznak. A tanulmány kimutatta, hogy az Egyesült Államokban élő afro-amerikaiakból egyesek a mai napig hordozzák az Afrikára jellemző genetikai állománnyal rendelkező atkákat.

 Dr. Michelle Trautwein, Akadémia kurátora így nyilatkozott: "Az atkák nem csak élősködők, hanem mesemondók is lehetnek. Akár még az ókori történelemről is mesélhetnek nekünk. Az arcunkon hordozott atkák típusából következtetni lehet arra, hogy őseink mely kontinensről származtak.”

Úgy tűnik tehát, hogy az atkák és hordozóik „sorsa” összekapcsolódik. A kutatók szerint úgy tűnik, hogy az alanyok elsősorban családtagjaikkal osszák meg az atkákat, így valószínű, hogy csak nagyon szoros testi érintkezéssel lehet őket továbbítani.

forrás

Tovább

Régi idők luxusa – a legendás Pullman hálókocsi

Az automobil és a repülőgép megjelenése előtt az Amerikai Egyesült Államok közlekedésében a vasút kapta a legfontosabb szerepet. A hatalmas távolságokat átszelő vasparipák azonban kevés kényelmet nyújtottak utasaiknak.

 

Ezen kívánt változtatni az azóta világhírűvé vált George Pullman, aki már 1860-ban kísérletezett kényelmesebb és tágasabb hálókocsik kivitelezésével.

pullman hálókocsi vasút

Hálókocsi tervrajz

pullman hálókocsi vasút

Az első Pullman hálókocsi

Az igazi áttörés azonban 1865-ben jött Pullman számára, aki ebben az évben magának az elnöknek, a gyilkosság áldozatává vált Abraham Lincolnnak a temetésén működött közre. Egészen pontosan a ravatalhoz szállító kocsit biztosította Pullman cége, nem csoda hát, hogy a jeles megbízatást követően egyszeriben fellendült a kereslet vasúti hálókocsii iránt.

pullman hálókocsi vasút

Abraham Lincoln ravatali kocsija

A befektetők felbukkanására sem kellett sokat várni, és a cég, a Pullman Palace Car Company 1867-től teljesen elkötelezte magát a vasúti hálókocsik gyártása iránt.

pullman hálókocsi vasút

Egy Pullman részvény

A végeredmény sokkal több lett, mint a hálókocsik puszta puffozása, Pullman a vasúti közlekedést valóságos élménnyé varázsolta.

A lenti képeken már az 1890-es évek kiforrott fejlesztése látható! Érdemes alaposan szemügyre venni a részletes kidolgozású díszítéseket és a csillárokat!

pullman hálókocsi vasút

pullman hálókocsi vasút

pullman hálókocsi vasút

pullman hálókocsi vasút

pullman hálókocsi vasút

pullman hálókocsi vasút

forrás

Tovább

Anyukája cigarettáztatta meg egy éves babáját!

Az Instagramon közzétett fotó megrázta a spanyol közösségi médiát.

baba cigaretta anyuka

A képen jól látható, amint felnőtt kéz tartja a kisgyermek szájához a cigarettát, amely a szívástól felizzik. A képet egy lapelirrojah_delbarriooh nevű Instagram felhasználó (lenti képen) tette ki a lapjára.

baba cigaretta anyuka

A gyermekhez fűződő viszonya világosan megállapítható volt a képaláírásból: "Már egy évesen dohányzol, szeretlek kicsim, te vagy az én ****** életem."
Az anyuka adatlapja szerint Valenciában él és 18 éves.

A kép 2.800 „tetszik”-et kapott és 39.000 hozzászólást. A hozzászólók többsége "kegyetlenség"-nek nevezte a látottakat, vagy megpróbálta felhívni a rendőrség figyelmét.

Egy felháborodott felhasználó felelősségre vonást követelő kommentjére az anyuka csak annyit reagált, hogy "Rohadj meg a pokolban!"

 Antonio Nieto, a Spanyol Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke azt nyilatkozat az eset kapcsán, hogy a beszívott füstnek a baba egészségére gyakorolt hatása "rosszabb lehet, mint a heroinnak".
"Azoknál a gyerekeknél, akik passzív dohányzásnak vannak kitéve, nagyobb valószínűséggel alakul ki tüdőrák, mint asztma vagy krónikus bronchitis." - tette hozzá.

forrás

Tovább

Utolsó kommentek