Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hihetetlen mire képes egy lószőrszobrász!

lószőrszobrászat hajszobrász

 A lovak minden bizonnyal bolygónk legszebb teremtményei között vannak. Ki gondolná, hogy sokkalta ízlésesebbé is válhatnak?

lószőrszobrászat hajszobrász
A brit JMC Equestrian nevű, többek közt lótartással is foglalkozó társaság gondozói kitalálták a módját! A szokásos téli nyírás rutinját emelték a kreativitás legfelsőbb szintjére!
lószőrszobrászat hajszobrász

lószőrszobrászat hajszobrász

Néhány korai munka:

lószőrszobrászat hajszobrász

lószőrszobrászat hajszobrász

lószőrszobrászat hajszobrász

Ez már gyakorlott kezekre vall:

lószőrszobrászat hajszobrász

Romeo talán a világ legékesebb lova:

lószőrszobrászat hajszobrász

Önfeledt viháncolásából úgy tűnik ezzel tisztában is van:

lószőrszobrászat hajszobrász

lószőrszobrászat hajszobrász

(A testén látható minta 3 óra kézimunka eredménye!)

lószőrszobrászat hajszobrász

Akár egy tündérmesében!

lószőrszobrászat hajszobrász

forrás

Tovább

Monet stílusában fest a 6 éves autista kislány

autista festmény

Az autistáknak a beszéd, az önkifejezés, és úgy általánosságban a legtöbb társadalmi interakció kihívást jelentő feladat.

A 6 éves Iris Grace 2013-ban kezdett festeni, és gyönyörű alkotásait már a világ minden részén elismerték. A fiatal művész az Egyesült Királyságban él szüleivel és Thula nevű macskájukkal. Eredetileg önkifejezésének elősegítésére választotta a család ezt a fajta terápiát.

autista festmény

Iris édesanyja, Arabella Carter-Johnson szerint lánya hihetetlenül koncentrál abban a kb. napi két órában, amikor fest. Azt mondta: „Ő választja ki, melyik színt szeretné használni, és ő is keveri ki azokat. Az autizmus egy olyan festészeti stílust hozott létre, amelyet még soha senki sem látott hasonló korú gyereknél. Sajátosan látja a színeket, és azt, hogy azok különböző kombinációkban hogyan hatnak egymásra.”

autista festmény

A gyönyörű festmények tele vannak álomszerű színekkel és lenyűgöző textúrákkal. Nyugtató hatásúak, sokukat a természet ihlette. A vásárlók és a gyűjtők – akik a világ minden tájáról rendelnek alkotást - Monet impresszionista munkáihoz hasonlítják a festményeket.
autista festmény

A festészet azonban nem csak Iris-nek szolgál terápiaként, egyben felhívja a figyelmet az autizmusra, amely jelenleg mintegy 100.000 gyermeket érint csak az Egyesült Királyság területén.

autista festmény

„Minden autista gyermekkel foglalkozó szülő és tanár próbál kapcsolatot kialakítani, folyamatosan keresi annak módját, és reméli, hogy megtalálja azt a kulcsot, amellyel beléphet a gyermek világában.” mondta Iris anyja. „Nekem Iris szerelme, a festészet adta meg ezt a kulcsot.”

autista festmény

autista festmény

autista festmény

autista festmény

autista festmény

forrás, Iris honlapja

Tovább

7 félresikerült orvosi "kezelés"

Az alábbi, ténylegesen bejegyzett szabadalmak is bizonyítják, hogy nem minden „nagy” és új ötlet viszi előre a tudományt (különösen, ha az egészségről van szó).

találmány egészség orvosi
Az 1934-es találmány lényege, hogy a párnázott lapra szíjazott személyt az alatta elhelyezett motor tartotta rezgésben. Nem teljesen világos, hogy milyen típusú betegség kezelésére szánták.

találmány egészség orvosi
Az 1942-es állszíj - mint egy bizarr hamis szakáll – az idő kérlelhetetlen múlását volt hivatott gátolni. Az elképzelés az volt, hogy a megereszkedett bőr (toka és ráncok) felveszi majd a maszk formáját, ha kellőképpen sokat használja a páciens.

találmány egészség orvosi
Az 1914-es ötlet az elálló fülek fejhez tapasztásával követte ugyanezt az elvet.

 találmány egészség orvosi

Az 1916-os elektromos készülék lényege, hogy a test köré felfűzött rézdrót villanyárammal rázza a beteget, aki közben nedves szájába fogja a vezeték végét, ezzel zárva az áramkört. A „kezelés” az elégtelen vérkeringést hivatott serkenteni (vagy nagy feszültség esetén megállítani - megj.).
találmány egészség orvosi
Az 1901-es találmány a baktériumokat vette célba. Bár nem teljesen egyértelmű a működési elv, az elektromos töltésű csőbe egy másik (F jelzésű) csövön át gyógyszereket csepegtethettek.

találmány egészség orvosi
Az 1910-es találmány szintén a vérkeringést hivatott gyorsítani, és ezáltal az emésztést. Valószínűleg puffadás esetén kívánták használni (esetleg bélgázok kihajtására?), semmint a sörhas eltüntetésére.

 találmány egészség orvosi

Az 1936-os terv egy légmentesen záródó tasakot ábrázol a beteg ágyékán. A tasakot mérges gázzal töltötték volna fel abban a reményben, hogy elhajtja a férgeket, tetveket, kullancsokat és más egyéb élősködőket. Máig nem tisztázott,  hogy hogyan lehetett volna szivárgás nélkül használni a tasakot, illetve a „kezelés” után hogyan távolították volna el a mérgező gázt annak belélegzése nélkül.


A múlt századi ötletekből szerencsére egy sem valósult meg.


forrás

Tovább

A világ legnagyobb túlélője (Bear Grylls besírna)

Ha lenne szája, csak ennyit mondana: „Bear Grylls? Az meg kicsoda?”

medveállatka túlélő

www.quickmeme.com

De komolyra fordítva, Földünk legnagyobb túlélője minden bizonnyal nem más, mint a medveállatka! (Még névrokonság sincs a két nagy túlélő közt, hisz a Bear – magyarul medve – szó nem szerepel a medveállatka angol nevében: tardigrade)

medveállatka túlélő

2007-ben több ezer medveállatkát lőttek fel az űrbe egy műhold fedélzetén. Miután a műhold visszatért a Földre, a tudósok megvizsgálták őket, és megállapították, hogy legtöbbjük túlélte. Néhány nőstény az űrben is tojt tojásokat, és a kikelt egyedek egészségesek voltak.


medveállatka túlélő

tojásokkal teli

Az 1 mm hosszú apró lények azonban nem csak a világűr zord környezetében képesek túlélni. A Föld legszélsőségesebb helyein fedezték fel őket: 5546m magasságban a Himaláján, Japán forró forrásvizeinek mélyén, óceánok alján, sőt még az Antarktiszon is. Ellenállnak a kozmikus sugárzásnak, 150° C-os forróságnak, fagyasztva pedig csaknem az abszolút nullának.
 

Hogyan működnek ezek a látszólag jelentéktelen lények, hogy élnek túl ilyen szélsőséges körülmények között, és miért fejlődtek ki?

medveállatka túlélő
Földtörténeti szempontból ősi kövületek, több mint 500 millió évvel ezelőtt a kambriumban fejlődtek ki. Nagyságrendileg 900 ismert faja ismert, egy részüknek moha, zuzmó és alga a tápláléka, mások ragadozók.

Egy német lelkész, Johann August Efraim Goeze fedezte fel őket 1773-ban. Azóta több feljegyzés is született szárazságtűrő képességükről, de ezek tudományosan nem tekinthetőek igazoltnak. (pl. 1948-ben egy olasz zoológus, Tina Franceschi azt állította, hogy egy múzeumban több mint 120 éve kiszáradt mohában lévő medveállatkákat sikerült felélesztenie.)

A fenti eset azonban nem tűnik teljesen hihetetlennek, hiszen egy 1995-ös tanulmány bebizonyította, hogy 8 évvel (!) korábban kiszárított medveállatkákat is sikerül újra feléleszteni.

A legtöbb élőlény számára víz nélkül teljesen lehetetlen a földi lét.
„Amikor egy tipikus sejt kiszárad, a membránok megtörnek, a bennük lévő folyadék elszivárog, valamint a fehérjék is összeesnek, ezáltal végérvényesen tönkremegy a sejt.” mondta Thomas Boothby, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója. „Maga a DNS szál is széttöredezik hosszabb kiszáradás alatt.”

A medveállatkák sejtjei valahogy mégis elkerülik ezt az egészet. „Mivel a medveállatkák képesek túlélni a kiszáradást, kell hogy legyen valamilyen trükkjük a sejtroncsolódás megelőzésére.” mondta Boothby.

Hogyan csinálják?

Az egyik legfontosabb felfedezést 1922-ben egy német tudós, H. Baumann tette. Megfigyelte, hogy amikor egy medveállatka kiszárad, visszahúzza a fejét, és mind a nyolc lábát. Ezután belép egy mély tetszhalál-szerű állapotba.

Baumann ezt az állapotot „Tönnchenform”-nak nevezte el, de mára már csak „tun” állapotnak nevezik a tudományban. Az anyagcsere ekkor a normális érték 0,01%-ára lassul. A feléledés csak vízzel történő érintkezés esetén valósul meg.

medveállatka túlélő

"tun" állapotban

Egyes fonalférgek és baktériumok is képesek túlélni a kiszáradást, egy trehalóz nevű cukor segítségével. Ez a cukor üveg-szerű állapotot idéz elő a sejtek belsejében, amely stabilizálja a kulcsfontosságú komponenseket, mint például a fehérjéket és membránokat, amelyek nélkül a sejt elpusztulna.
Azt várnánk, hogy a medveállatkák is használják ezt a trükköt, de Boothby szerint csupán néhány fajuk használja a trehalóz nevű cukor ezen tulajdonságát. „Ez arra utal, hogy a medveállatkák egyedülálló túlélő trükköket vethetnek be a kiszáradás ellen - mondta Boothby. Tudjuk, hogy amint elkezdenek kiszáradni, védőanyagokat használnak a szárazság túlélésére. De hogy mik is pontosan ezek a védőanyagok, az még mindig rejtély.”

1842-ben Doyère, egy francia tudós kimutatta, hogy a medveállatkák „tun” állapotban képesek túlélni 125 ° C-os hőmérsékletet néhány percig. 1920-ben Gilbert Franz Rahm, egy bencés szerzetes 15 perc hosszú, 151 ° C-os hőmérsékletre történő melegítését élték túl.
Rahm fagyasztással is végzett kísérleteket: folyékony oxigénben -200 ° C-on 21 hónapig, folyékony nitrogénben -253 ° C-on 26 órán át, és folyékony héliumban -272 ° C-on 8 órán át tartotta az apró lényeket, amelyek rögvest feléledtek, amint vízzel kerültek kapcsolatba.
Ma már tudjuk, hogy néhány medveállatka képes elviselni a -272,8 ° C-ot azaz az abszolút nulla fokot, amint azt a fenti műholdas kísérlet is mutatja.

A fagyasztás legnagyobb veszélye a sejtekben lévő víz kikristályosodása, amely szétszakítja a kulcsfontosságú molekulákat, valamint a DNS-t.
Egyes állatok, beleértve néhány halfaj fagyásgátló fehérjéket termel, amelyek csökkentik a sejtek fagyáspontját, biztosítva ezzel, hogy ne képződjön bennük jég. De ezek a fehérjék nem találhatók meg a medveállatkákban.
Ehelyett úgy tűnik, hogy ténylegesen képesek elviselni a sejteket belüli jégképződést.

medveállatka túlélő

De míg van néhány elképzelés, hogyan birkóznak meg a hideggel, fogalmunk sincs, hogyan bírják a hőt.

Sok állatfaj úgy fejlődött, hogy természetes élőhelye igen forró (pl. sivatag), védelmükre pedig úgynevezett hő-sokk fehérjéket termelnek. Ezek segítenek a sejteknek abban, hogy megtartsák formájukat, valamint javítani is képesek a hő-sérült fehérjéket.

Ez mind szép és jó, de nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a medveállatkák termelnék ezeket a fehérjéket. Az összképet azonban több további tényező is bonyolítja.

1964-ben a tudósok halálos dózisú röntgensugárzásnak tettek ki medveállatkákat, majd később azt is kimutatták, hogy nagy mennyiségű alfa, gamma és ultraibolya sugárzást is elviselnek, ráadásul nem is „tun” állapotban.
A legnagyobb sugárzást a 2007-es műholdas kísérlet során szenvedték el, ahol a legmagasabb sugárzásnak kitett példányok közül is voltak túlélők.

És ezzel még mindig nincs vége!

1998-ban japán tudósok kísérlete során 600 MPa nyomást viseltek el „tun” állapotban az apró lények! Összehasonlításképpen a Csendes-óceán legmélyebb pontján, a Mariana-árokban (10.994 m) a víznyomás kb. 100 MPa, a medveállatkák által átéltnek egy hatoda!

A medveállatkák túlélési képessége szinte szédítő. De a magyarázat lehet, hogy meglepően egyszerű:
Az extrém hideg és meleg, a sugárzás és a nagy nyomás egy dologban közösek: károsíthatják a DNS-t és más kulcsfontosságú sejtösszetevőket.

Tehát, ha az összes fenti stressz-faktor hasonló problémákat okozhat, a medveállatkák talán csak maroknyi „trükköt” használnak fel a túléléshez „Senki sem tudja biztosan, - mondta Boothby - de biztosan jó okunk van azt gondolni, hogy egymást átfedő stratégiákat használnak.”

Furcsa módon a „tun” állapot a leghíresebb trükk, egyben a legkevésbé sokoldalú. „A medveállatkák képesek túlélni a befagyasztást, a sugárzást, és az alacsony oxigéntartalmat is anélkül, hogy „tun” állapotban lennének - mondta Boothby - tehát a „tun” valószínűleg csak a vízveszteség lassítására alakult ki. Azonban ez egyben azt is lehetővé teszi számukra, hogy túléljék a szélsőséges nyomást.”
forrás

Tovább

Mi történik egy polgárháborús övezet élővilágával?

Annak ellenére, hogy Dél-Szudánban évek óta polgárháború dúl, az ország élővilága kitartó.

Egy új „kamera csapdás” felmérés azt mutatja, hogy az ország trópusi erdői adnak immár otthont egy sor ritka fajnak. A kamerák hat hónap alatt több mint 20.000 képek készítettek, többek között az igen ritka erdei elefántról.

polgárháború élővilág természetvédők

A projektben közreműködő Bucknell Egyetem munkatársa, DeeAnn Reeder szerint „Ez egy rendkívül fontos felfedezés. Az erdei elefántok száma drámaian csökkent az elmúlt két évtizedben. Élőhelyük kiterjedése Dél-Szudán területére sürgősen további vizsgálatokat igényel, mert sztyeppei unokatestvéreikhez képest sokkal inkább ki vannak téve az orvvadászoknak.”

Annak ellenére, hogy megjelenésükben hasonlítanak a szavannán élő rokonaikhoz, az erdei elefántok különböznek tőlük viselkedésükben és ökológiai környezetükhöz fűződő viszonyukban is. Mivel főként gyümölcsöket fogyasztanak, segítenek terjeszteni azok magvait, így többek közt ezért is fontos szerepet játszanak az erdei ökoszisztémában.

Összesen 37 fajt figyeltek meg a kamerák, először megörökítve erdei környezetben pl. afrikai arany macskát, vízi bivalyt, bojtosfülű disznót és óriás tobzoskát.

polgárháború élővilág természetvédők

afrikai arany macska

polgárháború élővilág természetvédők

bojtosfülű disznó

polgárháború élővilág természetvédők

bongo antilop

polgárháború élővilág természetvédők

csimpánz

polgárháború élővilág természetvédők

leopárd

polgárháború élővilág természetvédők

méhészborz

polgárháború élővilág természetvédők

óriás tobzoska

polgárháború élővilág természetvédők

vízi bivaly

A projekt létrejöttében szintén részt vevő Flora and Fauna International nevű szervezet munkatársa Adrian Garside így nyilatkozott: „A kamera csapdás felmérések alapvető szerepet játszanak a biológiai sokféleség megőrzésében. Először is, az általuk nyújtott információk segítenek megérteni az élővilág viselkedését háború sújtotta térségekben. Másodszor megmutatják, hogy hol érzékelnek az állatok potenciális veszélyeket. A dél-szudáni erőszak és gazdasági összeomlás nagy kihívást jelent a természetvédők számára is, de a szervezeteink közötti partneri kapcsolat már a konfliktus előtt is szoros volt, így elhatároztuk, hogy továbbra is együtt dolgozunk ebben a nehéz időszakban.”

forrás

Tovább

Utolsó kommentek