autista festmény

Az autistáknak a beszéd, az önkifejezés, és úgy általánosságban a legtöbb társadalmi interakció kihívást jelentő feladat.

A 6 éves Iris Grace 2013-ban kezdett festeni, és gyönyörű alkotásait már a világ minden részén elismerték. A fiatal művész az Egyesült Királyságban él szüleivel és Thula nevű macskájukkal. Eredetileg önkifejezésének elősegítésére választotta a család ezt a fajta terápiát.

autista festmény

Iris édesanyja, Arabella Carter-Johnson szerint lánya hihetetlenül koncentrál abban a kb. napi két órában, amikor fest. Azt mondta: „Ő választja ki, melyik színt szeretné használni, és ő is keveri ki azokat. Az autizmus egy olyan festészeti stílust hozott létre, amelyet még soha senki sem látott hasonló korú gyereknél. Sajátosan látja a színeket, és azt, hogy azok különböző kombinációkban hogyan hatnak egymásra.”

autista festmény

A gyönyörű festmények tele vannak álomszerű színekkel és lenyűgöző textúrákkal. Nyugtató hatásúak, sokukat a természet ihlette. A vásárlók és a gyűjtők – akik a világ minden tájáról rendelnek alkotást - Monet impresszionista munkáihoz hasonlítják a festményeket.
autista festmény

A festészet azonban nem csak Iris-nek szolgál terápiaként, egyben felhívja a figyelmet az autizmusra, amely jelenleg mintegy 100.000 gyermeket érint csak az Egyesült Királyság területén.

autista festmény

„Minden autista gyermekkel foglalkozó szülő és tanár próbál kapcsolatot kialakítani, folyamatosan keresi annak módját, és reméli, hogy megtalálja azt a kulcsot, amellyel beléphet a gyermek világában.” mondta Iris anyja. „Nekem Iris szerelme, a festészet adta meg ezt a kulcsot.”

autista festmény

autista festmény

autista festmény

autista festmény

autista festmény

forrás, Iris honlapja