dinoszaurusz teknős disznó

www.starwarshelmets.com

dinoszaurusz teknős disznó

’Disznó orrú’ ős-teknős maradványaira bukkantak a Utah-i Természettudományi Múzeum (USA) munkatársai. "Ez az egyik legfurcsább teknős, ami valaha élt." mondta Joshua Lively, az Utah-i Egyetem doktorandusza.

dinoszaurusz teknős disznó

A teknősök evolúciós története kb. 250 millió évre vezethető vissza. Minden más, valaha fellelt teknősfajjal ellentétben a ’ Arvinachelys goldeni’ névre keresztelt fajnak széles pofáján két csontos orr-nyílást fedeztek fel. Ez merőben eltér az eddigi ismeretektől, mert minden más fajnál csak egy kisebb külső orr-nyílás található a koponyán, a közöttük lévő válaszfal pedig húsos és nem csontos.

dinoszaurusz teknős disznó

A ’Arvinachelys goldeni’ tudományos név az Arvina (jelentése sertészsír vagy bacon) és a chelys (jelentése teknős) latin szavak összekapcsolásából jött létre. A lelet farkától fejéig mért teljes hossza 2 láb (kb. 61 cm) volt, 76 millió évvel ezelőtt, a kréta korban élt a mai Dél-Utah területén, aminek akkori éghajlata meleg és nedves volt, sok-sok folyó szelte át a térséget.

A kréta kor ezen szakaszában élt még a szintén híressé vált Tyrannosaurus, a páncélozott Ankylosaurus, és az óriás kacsacsőrű dinoszauruszok, pl. a Gryposaurus és a Parasaurolophus.

dinoszaurusz teknős disznó

A kréta kor őshüllői

’A feltárásokban önkéntesek is részt vesznek, csak 2014-ben 14.500 munkaórával járultak hozzá a terepmunkához.’ mondta Randall Irmis, aki a múzeum paleontológiai intézetének kurátora és egyben a Utah-i Egyetem docense. ’Ez egy hatalmas hozzájárulás részükről, nélkülük nem boldogulnánk.’
A legtöbb ősi teknős faj maradványa egyetlen koponyából vagy páncélból áll. Az új lelet azonban magában foglalja nem csak a koponyát és a páncélt, hanem egy majdnem teljes mellső lábat, a hátsó végtagok egy részét, a csigolyákat, a nyakat és a farkat.
’Ez azért fontos, mert a korábbi töredékes leletekből nem tudtuk teljesen megérteni, hogy a különböző fajok hogyan kapcsolódtak egymáshoz, és milyen szerepet játszottak az adott kor ökoszisztémájában.’ mondta Randall Irmis.

forrás, forrás