Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

7 félresikerült orvosi "kezelés"

Az alábbi, ténylegesen bejegyzett szabadalmak is bizonyítják, hogy nem minden „nagy” és új ötlet viszi előre a tudományt (különösen, ha az egészségről van szó).

találmány egészség orvosi
Az 1934-es találmány lényege, hogy a párnázott lapra szíjazott személyt az alatta elhelyezett motor tartotta rezgésben. Nem teljesen világos, hogy milyen típusú betegség kezelésére szánták.

találmány egészség orvosi
Az 1942-es állszíj - mint egy bizarr hamis szakáll – az idő kérlelhetetlen múlását volt hivatott gátolni. Az elképzelés az volt, hogy a megereszkedett bőr (toka és ráncok) felveszi majd a maszk formáját, ha kellőképpen sokat használja a páciens.

találmány egészség orvosi
Az 1914-es ötlet az elálló fülek fejhez tapasztásával követte ugyanezt az elvet.

 találmány egészség orvosi

Az 1916-os elektromos készülék lényege, hogy a test köré felfűzött rézdrót villanyárammal rázza a beteget, aki közben nedves szájába fogja a vezeték végét, ezzel zárva az áramkört. A „kezelés” az elégtelen vérkeringést hivatott serkenteni (vagy nagy feszültség esetén megállítani - megj.).
találmány egészség orvosi
Az 1901-es találmány a baktériumokat vette célba. Bár nem teljesen egyértelmű a működési elv, az elektromos töltésű csőbe egy másik (F jelzésű) csövön át gyógyszereket csepegtethettek.

találmány egészség orvosi
Az 1910-es találmány szintén a vérkeringést hivatott gyorsítani, és ezáltal az emésztést. Valószínűleg puffadás esetén kívánták használni (esetleg bélgázok kihajtására?), semmint a sörhas eltüntetésére.

 találmány egészség orvosi

Az 1936-os terv egy légmentesen záródó tasakot ábrázol a beteg ágyékán. A tasakot mérges gázzal töltötték volna fel abban a reményben, hogy elhajtja a férgeket, tetveket, kullancsokat és más egyéb élősködőket. Máig nem tisztázott,  hogy hogyan lehetett volna szivárgás nélkül használni a tasakot, illetve a „kezelés” után hogyan távolították volna el a mérgező gázt annak belélegzése nélkül.


A múlt századi ötletekből szerencsére egy sem valósult meg.


forrás

Tovább

Le a műanyag palackokkal! Kérsz egy golyó vizet?

műanyag palack víz környezetvédelem találmány

A műanyag vizes palackok környezetre gyakorolt hátrányos hatását jól szemlélteti, hogy csak az Amerikai Egyesület Államokban mintegy 50 milliárd műanyag palack hulladék keletkezik minden évben, melynek csak 23%-a kerül újrahasznosításra. Tehát 38 milliárd műanyag palack kezdi meg évszázados bomlását évente.

A műanyag palackok kiváltására a londoni székhelyű Skipping Rocks Lab állt elő az Ooho! névre keresztelt ötlettel, amit az Európai Unió támogatásával fejlesztett ki.

műanyag palack víz környezetvédelem találmány

Az Ooho! tulajdonképpen biológiailag lebomló hínár- és kalcium-klorid alapú membránba ’csomagolt’ víz, amely emberi fogyasztás szempontjából teljesen biztonságos. Halványan emlékeztet egy szilikon implantátumra, lényegében egy vízzel teli ehető ballon.

műanyag palack víz környezetvédelem találmány

Elkészítése során műanyag palackozás helyett jéggömbökre folyatják a folyékony membránt. A membrán megszilárdulásával, és a víz megolvadásával jön létre a képeken is látható ballon. Egyetlen ballon létrehozásának költsége 2 cent.

műanyag palack víz környezetvédelem találmány

Az ötlet a tavalyi évben elnyerte a Lexus Design Award fődíját.

forrás, forrás

 

Tovább

Utolsó kommentek