Az Orosz Tudományos Akadémia szakértői főemlősök fejlesztésébe fogtak, hogy a vörös bolygó elérése ne csak örökös vágyálom legyen csupán. Az orosz tudósok azt remélik, hogy az állatok szerepe kulcsfontosságú lesz majd a későbbi, emberi kolóniák létrehozásához vezető úton.
mars űrkutatás orosz majom

A képzés alanyaként négy rhesus makákót választottak ki egy új tanulmány alapján, kognitív képességeikre és gyors tanulási készségükre alapozva.

mars űrkutatás orosz majom

Az Inessa Kozlovskaya által vezetett csapat edzi jelenleg a majmokat minden egyes nap arra, hogy botkormányt alkalmazzanak.

mars űrkutatás orosz majom

Minden sikeres feladat jutalma egy korty gyümölcslé.


Ezen feladat elsajátítását követően egyszerű matematikai feladatokat és rejtvényeket oldanak majd meg a főemlősök. A képzés lényegi célja a napi menetrend szerinti, önálló feladatmegoldás lesz, amelyet a tudósok reményei szerint 2017. évben érhetnek majd el.

A makákók áltagos élettartama körülbelül 25 év, amely elegendő időt biztosít majd számukra a hat hónapos űrutazás túlélésére. A szakértők nyilatkozataiból nem derült ki, hogy terveznek-e a főemlősök számára visszautat.

mars űrkutatás orosz majom

A főemlősök általi rakétatesztelés nem újkeletű a modern tudomány történetében. Először 1948-ban alkalmaztak csimpánzt egy amerikai katonai V-2 rakéta fedélzetén. A sorozatos kísérletek közül először egy Yorick nevű majom élte túl a rajta végrehajtott kísérletet, miután 50 mérföld magasságba lőtték fel.

mars űrkutatás orosz majom
Ham, más néven Astrochimp (Asztro-Csimpánz) 1961. januárjában indult az űrbe, az Amerika űrprogram részvevőjeként. 16 perces és 39 másodperces repülése alatt feladatokat hajtott végre, miközben rögzítették életjeleit, végül az őt szállító rakéta az Atlanti-óceánba csobbant.

forrás